Plažni objekt Bonj

Prezentiran na izložbi realizacija Udruženja hrvatskih arhitektata 2019. godine.

Objekt je građen kao zamjenski i izgradio se na mjestu ruševnog, nefunkcionalnog kupališnog objekta s kabinama za presvlačenje. Projektiran je cijeli obalni pojas kupališta, ali je, za sada, realiziran samo objekt kupališta.

Novi kupališni objekt je zamišljen u suvremenom arhitektonskom izrazu s ravnim krovom, koristeći kombinaciju armiranog betona i prirodnog lokalnog lomljenog kamena. Donja etaža je ukopana u teren i natkrivena s velikom terasom gornje etaže. Na ovaj način, te dodatno korištenjem prirodnog lomljenog kamena za izradu zidova i obloga, objekt se nenametljivo i prirodno uklopio u ambijent. Okolni platoi u borovoj šumi postali su sastavni dio objekta i kupališta, te se mogu kvalitetno koristiti.

U prizemlju se nalaze spremišni prostori vaterpolo igrališta i prostorije za plivački klub, trafika/dućan, caffe bar, te javni wc u službi kupališta.

Na katu je prostor restorana s pratećim prostorima i prostranom terasom s predivnim pogledom na kupalište, more i grad.

Konceptualno najvažnije su bile dvije ideje oko dizajna objekta. Jedna je Oblaganje kamenom koji bi se morao doimati kao produžetak postojećih suhozida na lokalitetu i postepeno stapanje s njima, te kontinuitet terasa s objekta na platoe u borovoj šumi, koji bi svi bili u službi kupališta s mogućnosti usluživanja i iz objekta.

Druga važna ideja, koja je detaljno opisana i naglašena projektnom dokumentacijom da se očuvaju sva stabla na lokalitetu. Zbog nekih se objekt i izmaknuo. Daljnjom razradom se ispostavilo da ipak neka moraju otići, ali je previđeno da se jednaki broj posadi na drugom mjestu na bliskom lokalitetu.

Uredno je izveden prema projektu i dozvoli i otvoren u punoj funkciji za sezonu 2019.

Info

  • Lokacija/mjesto: Stari Grad, Hvar
  • Godina: 2019.
  • Status: Izvedeno